sobota, 26 lipca 2014

Przepisy - ogórki kiszone

Dzisiaj od rana robiłem ogórki kiszone wg starego wypróbowanego przepisu. Podaję go bo jest 100 % sprawdzony i udaje się, że palce lizać. Wcześniej miałem kłopoty i zawsze czegoś brakowało.


Przepis

Słoiki wymyć, przepłukać wodą z płynem do naczyń. Wodę przygotować można wcześniej bo robię to z przegotowanej wody i dzień wcześniej gotuję sobie duży garnek. Ogórki umyć, jeśli są trochę stare to namoczyć w zimnej wodzie ok godziny.
Do każdego słoika wkładam koszyczek kopru, ząbek czosnku, kawałeczek korzenia chrzanu, liść chrzanu, kilka ziarenek gorczycy, szczyptę to jest ok 5 - 7 ziarenek.  No i kopistą łyżkę soli do przetworów niejodowanej na 1 litr wody.
Gorczyca jest po to, by zapewnić prawidłową fermentację i zapobiec gniciu ogórków. Nie dajemy jej za dużo by nie hamowała kiszeniu ogórków, czyli rozwojowi bakterii kwasu mlekowego.
Ogórki trzymam jeszcze kilka dni w kuchni, żeby zapoczątkować kiszenie w wyższej temperaturze i po kilku dniach wynoszę do piwnicy.

Przepis porównywałem z innymi i jest to optymalny skład i podobny do innych.
Gorczyca zastępuje w tym przepisie liście dębu czarnej porzeczki czy wiśni. Nie zawsze są pod ręką, a gorczycę można kupić w sklepie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz