niedziela, 17 sierpnia 2014

Smażone placki z cukini

Cukinia obrodziła jak co roku. Posadziłem tylko siedem krzaczków, mniej o 5 szt niż w zeszłym i rozdajemy je znajomym. Bo, ile można robić lecza? Placków?

Placki są pyszne ale tylko ciepłe. Tutaj podaję przepis. Właśnie je robiliśmy.

Skład:
0,5 kg cukini
20 dag mąki
4 jajka
1 dag drożdży

Z mąki, jajek i drożdży przygotować ciasto gęstości śmietany.
Cukinię zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Połączyć z ciastem i doprawić Ziarenkami Smaku z Winiar i pieprzem. Smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Są pyszne na gorąco. Cukinie zetrzeć ze skórką.
Oto jak wyglądają odsączane na ręczniku papierowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz